The secret of iyas

 

Beniniläinen muusikko Alidou tutkii Gèlèdè -riittiä. Hän menee Sagoniin, Beninissä sijaitsevaan voodoo-kylään ja suoraan yhteisön keskiöön, jossa nainen nimeltä Iyalashè kutsuu esiin ihmisten henkistä sydäntä. Alidou osallistuu kyläläisten päivittäiseen elämään ja kulkee tapaamisesta toiseen yrittäessään luoda näkemystä Iyasien (noita-äitien) riiteistä ja uskomuksista. Hän saa mahdollisuuden osallistua harvinaiseen ja poikkeukselliseen seremoniaan, joka opettaa hänelle Gèlèdè-kultin yhdistävästä roolista sekä monista haasteista, joita tämä ainutlaatuinen sosiaalinen tapahtuma kohtaa modernilla ajalla.

 

Ohjaajan biografia

Opiskeltuaan La Femis-koulussa Pariisissa, Cyrill Noyalet työskenteli 10 vuoden ajan Nago-Yorouba -yhteisössä Keski-Beninissä. Hänen työnsä on saanut inspiraatiota elokuvaohjaaja Jean Rouchin työstä ja tämän käsitteestä ”anthropologie partagée”, jaettu antropologia.

Noyalet´n tiimi koostuu ranskalaisista ja beniniläisistä ammattiteknikoista ja beniniläisestä teatteriryhmästä. Tämä vuorovaikutus on perustavanlaatuinen pohja elokuvalle. Tiiminsä avulla Noyalet aloitti luomaan muistomerkkiä ajalla, jolloin modernisoituminen uhkaa poistaa perinteisiltä rituaaleilta ja käytännöiltä niiden pyhää merkitystä.