Tchindas

 

 

Rakastettu Tchinda paiskii töitä pienellä, trooppisella kapverdeläisellä saarella, valmistelllen karnevaalia, jonka hän toivoo herättävän kaupungin mielenkiinnon.

Elokuvantekijät Marc Serena jaPablo García Pérez de Lara ovat luoneet runsaan ja tarkkanäköisen dokumentin, jonka tuntuu ajoittain sadulta. Elokuva paljastaa piilotetun maiseman, kätkössä kaukana siltä maailmalta, jonka tunnemme. Siellä transihmisten inkluusio ja yhteistyö ovat olennainen osa rakennetta, joka kannattelee taianomaista yhteisöä ja kullturia. 

Tchinda on yksi rakastetuimpia naisia Kap Verdellä, erityisesti sen jälkeen kun hän tuli kaapista transsukupuolisena paikallisessa sanomalehdessä vuonna 1998. Siitä lähtien paikalliset  ovat käyttäneen Tchinda-nimeä synonyyminäkapverdeläisille queer-ihmisille. Huolimatta merkittävästä maineesaan, Tchinda on pysynyt vaatimatomana, ja joka iltapäivä hän kiertää naapurustossaan myyden parhaita brasilialaisia herkkuja, coxinhoja eli friteerattuja kanapalloja.

Helmikuisin kaikki kuitenkin muuttuu. Tuolloin aloitetaan valmistautuminen paikalliseen karnevaaliin. Saaren hidas ilmapiiri muuttuu vimmaiseksi hälinäksi tuhansien vierailijoiden vallatessa kadut. Päivät ennen karnevaalia ovat hektisiä. Paikalliset liittävät voimansa yhteen luodakseen jotain kaunista tyhjästä. Saari muuttuu pikku-Brasiliaksi, kuten suosittu paikallinen laulaja, Cesária Évora (1941-2011), kuvaili yhdessä kuuluisimmista kappaleistaan. Tämä dokumentti on matka tuntemattomaampaan Afrikkaan – paikkaan, jonka vain harva on osannut edes kuvitella. 

Ohjaajien biografia

PABLO GARCÍA PÉREZ DE LARA (Barcelona, 1970) on ohjannut kaksi täysipitkää elokuvaa: Fuente Álamo, the Caress of Time (2001), joka valittiin Karlovy Varyn kansainvälisille elokuvafestivaaleille and Butterfly (2007), joka ylsi Karlovy Varyn ja San Sebastiánin kansainvälisille elokuvafestivaaleille.  Hänen lyhytfilminsä Alicia Portrayed (2002) valittiin  kansainvälisille kriitikkojen viikolle Cannesissa. Hän oli kuvaajana kehutussa Luís Miñarron Familystripissä ja The K Effectissä sekä Valentí Figueresin elokuvassa Stalin’s Editor (2012), jota esitettiin 60 elokuvafestivaalilla. Hän opettaa elokuvaa Cinema in Curs ohjelmassa.

MARC SERENA (Barcelona, 1983) on toimittaja ja elokuva on hänen ensimmäine ohjauksensa. Hän työskentelee käsikirjoittajana espanjalaisille TVC, TVE ja Barcelona TV televisiokanavilla. Häneltä on myös ilmestynyt teos Un-African love? (2014), yksi tähän mennessä kattavimmista tutkimuksista HBTL-yhteisöistä Afrikassa. Hänen edellinen kirjansa Trip to the 25 (2011), oli menestys Aasiassa ja se on käännetty kiinaksi ja koreaksi.