Ori Inu: In Search of Self

 

Ori Inu: In Search of Self  nuoren maahanmuuttajanaisen kasvutarina. Hänen on valittava muokautuako identiteetiltään ja hengellisessä ajatelussaan amerikkalaisiin kulttuurisiin normeihin vai palatako juurilleen afro-brasilialaisen uskonnon, candoblen, pariin.

Elokuva pureutuu niihin puitteisiin, jotka stigmatisoivat  ja rakentavat negatiivista narratiivia afrikkalaisten uskontojen, kulttuurien ja hengellisyyden ympäriille. Se luo tarinan, joka kritisoi kulttuurista ylivaltaa ja yhteiskunnallista suvaitsemattomuutta kaikkea erilaisuutta kohtaan.

Afrikkalaisen kulttuuriin uppoutuminen on myös uppoutumista amerikkalaisuuteen. Orjuusinstituution kautta Afrikka oli mukana luomassa Amerikkaa niin kirjaimellisesti kuin kulttuuristen vaikutteiden kautta. Elokuva pohtii myös niitä tarvittavia myönnytyksiä, joita monikultturinen maailma  ja yhteiskunta vaativat.

Elokuva on sisaruspari Emann and Chesea Odufun hengentuote. He ovat yhdysvaltalaisia luovan alan tekijöitä ja taideaktivisteja New Jerseyn Newarkista. Heidän tavoitteenaan on luoda medioita, jotka tarkastelevat käsityksiä identiteetistä ja mustan amerikkalaisen tai maahanmuuttajan identiteetin kompleksisuutta modernissa yhteiskunnassa. Elokuvaa tähdittäää Tony-palkinnon voittanut Tonya Pinkins. Musiikista vastaa muun muassa afro-eurooppalainen duo  Les Nubiens.

 

Ohjaaja

Renesanssinaiseksi usein kuvailtu Chelsea Odufu on elokuvantekijä ja aktivisti, jonka tavoitteena on käyttää taidetta luomaan uusintamaan mustien representaatioita (blackness) positiivisella ja voimaannuttavalla tavalla. Gyananalaiset ja nigerialaiset juuret omaava paljasjalkainen newarkilainen  Chelsea on töissään käsitellyt mustan identiteetin kompleksisuutta sellaisten aiheiden kuin ihonväriin perustuvan syrjinnän (colorism), alkoholismin, mustaan hengellisyyden liitettyjen stigmojen, sosiaalisen sukupuolen ja seksualisuuden narratiiveja.