Dry

Zara on menestynyt afrikkalainen lääkäri, joka asuu Walesissa ja on päättänyt pysyä kaukana lapsuutensa muistoista. Tämä päätös uhkaa kuitenkin nyt hänen sitoutumistaan mennä naimisiin rakastamansa herrasmiehen, Alexin kanssa. Zaran äiti on lähetyssaarnaajana Afrikassa, eikä ole onnistunut saamaan Zaraa lähtemään kanssaan jokavuotiselle lääkeapumatkalle. Zaran äiti sairastuu eikä pääse tärkeälle matkalle, ja samoihin aikoihin Zara ymmärtää, että hänen kauan kadoksissa ollut tyttärensä saattaa olla yhä elossa Afrikassa. Zara joutuu muuttamaan suhtautumistaan ja kohtaamaan pimeimmät pelkonsa. Hänen Afrikan matkastaan tulee välttämätön.

Afrikassa 13-vuotiaan Haliman köyhät vanhemmat pakottavat hänet naimisiin Sanin, 60-vuotiaan miehen kanssa. Vailla hajuakaan seksistä tai sen moninaisuuksista, Halima käy läpi hirvittävän koettelemuksen, kun hänen uusi aviomiehensä toistuvasti raiskaa hänet. Halima tulee raskaaksi, ja synnytettyään ensimmäisen lapsensa, hän kärsii synnytysvauriosta (Vesico Vaginal Fistula, VVF). Tästä terveydellisestä painajaisesta on kärsinyt yli 800 000 hänen kaltaistaan naista. Halima tulee miehensä, perheensä ja yhteisönsä hylkäämäksi ja joutuu kärsimään eristämisen aiheuttamasta epätoivosta.

Elokuva seuraa Zaran Afrikan matkaa ja hänen jatkuvaa mielessä tapahtuvaa myllerrystä, jonka lapsuuden kauhukokemukset tuovat pintaan. Samalla hän työskentelee kärsivien naisten kanssa kulttuuririkkaan Afrikan kulisseissa. Lopulta Zara tapaa Haliman ja ihmettelee heidän välilleen syntyvän siteen vahvuutta. Suhde on täynnä ihmetystä, epätietoisuutta, uskomattomia yllätyksiä, sovinnon iloa ja ihmisyyden henkeä, joka saa taatusti aikaan hymyn ihmisten kasvoille.

Ohjaajan biografia

A-listattu Nollywood-näyttelijä Stephanie Okereke-Linus teki menestyksekkään debyytin käsikirjoittajana, ohjaajana ja tuottajana palkitulla ”Through the Glass” –elokuvalla. Uudella elokuvallaan ”Dry” Okereke-Linus (http:// www.stephanieokereke.net) jatkaa työtään vaginaalisen fistulan (VVF) uhreja auttaakseen. Elokuva on viimeisin hänen useista saavutuksistaan, joihin kuuluu myös esimerkiksi ura kansainvälistä menestystä saaneena mallina, tyyli-ikonina, sekä ”Beyond the Tears of Humanitarian Award” -palkinnon saaminen vuonna 2008 raiskausta ja VVF:ää vastaan kamppailevasta työstään.

VVF:t ovat emättimen seinämän ja virtsarakon tai peräsuolen välisen seinämän hajoamisesta johtuvia reikiä. Ne syntyvät yleensä, kun vauvan on kamppailtava useita päiviä päästäkseen ahtaan synnytyskanavan läpi. Elokuva kertoo kahden tytön tarinan, kun he yrittävät selviytyä hylkäämisestä ja toivottomuuden tilasta, jonka heidän terveydellinen olotilansa on aiheuttanut. Elokuva herättää tietoisuutta VVF-leikkauksesta ja kuntoutuksesta, ja ensi-illan jälkeen elokuvaa aletaan levittää liikkuvan elokuvateatterin muodossa afrikkalaisiin kyliin ja kaupunkeihin, keskittyen alueille, joilla VVF-potilaita tiedetään olevan.

Okereke-Linus on saavuttanut suosiota Afrikan, ja etenkin Nollywoodin, maailman kolmanneksi suurimman elokuvateollisuuden, tärkeimpänä näyttelijänä. Vuonna 2002 hänestä tuli tunnettu nimi Nigeriassa, kun hän esiintyi elokuvassa ”Emotional Crack”, joka voitti kahdeksan palkintoa. Okereke-Linus voitti parhaan englanninkielisen näyttelijättären ja parhaan näyttelijän Reel Awards -palkinnon vuonna 2003. Elokuva näytettiin New Yorkin afrikkalaisen elokuvan festivaaleilla vuonna 2004.

Tämän jälkeen Okerere-Linus on esiintynyt yli sadassa elokuvassa. Vuonna 2006 hän voitti Afro Hollywood -palkinnon ja Film Makers USA -palkinnon, ja tämän jälkeen vielä Miriam Makeba -palkinnon vuonna 2007. Hän on ollut ehdokkaana kolme kertaa arvostetun Africa Movie Academy -palkinnon saajaksi. Hän sai Nigerian neljänneksi arvostetuimman palkinnon (Member of the Order of the Federal Republic). Hän toimii myös LG Super 3D -älypuhelimen suurlähettiläänä ja on monien nigerialaisten muotisuunnittelijoiden ikoni.